100brillen?! De mooiste is natuurlijk de roze. Het liefst zie ik de wereld en mensen mooier dan dat ze zijn. Teleurstellend? Soms maar dan zet ik daarna gewoon de geblindeerde spiegelglazen op. Noem het romantiseren of niet realistisch kijken maar een dromer kan nu eenmaal niet overweg met een geconcentreerde leesbril of jampotglazen…

SO CEE is fan van columnist Thomas Donders. Waarom? Omdat hij je laat meekijken door zijn bril. Gedurfd want in zijn columns is hij ontzettend eerlijk. Je leert Thomas écht kennen. Graag stel ik deze brillie aan je voor en laat ik jullie voortaan iedere woensdag meegenieten door zijn bril.Wedden dat jij net zo hard om zijn verhalen moet lachen als ik? SO enjoy! 🙂

100brillen persfoto II

SO THOMAS: “100brillen is een Social Media blog waarin de auteur in honderd woorden de wereld door zijn bril beschrijft. De verhalen zijn autobiografisch met een klein beetje dichterlijke vrijheid. Soms maak ik het verhaal iets spannender de dan werkelijkheid, soms zwak ik het juist een beetje af omdat mijn moeder de verhalen ook leest. En soms moet ik een naam veranderen omdat ik anders ruzie krijg met de persoon in kwestie.”

Het zijn honderd woorden geschreven door mijn bril, 100brillen dus. Zelf heb ik geen bril overigens. Alleen in de zomer. Dan draag ik altijd zo’n zwarte H&M zonnebril. Niet omdat ik die zo mooi vind, maar omdat ik zonnebrillen altijd stuk maak of kwijt raak en er dus gemiddeld vier per zomer nodig heb.”

FOCUS

“Het idee van 100brillen is, romantisch gezegd, om het geschreven woord  te behouden in het Social Media tijdperk. Vandaar ook de lengte van honderd woorden. Langer dan een tweet, maar kort genoeg zodat iedereen zijn aandacht erbij kan houden.

Daarnaast probeert het je tijdlijn iets interessanter te maken. Op Facebook staan tegenwoordig zoveel  slechte filmpjes, irrelevante evenementen en vind-ik-leuks van vrienden dat het niet meer leuk is om doorheen te scrollen. 100brillen is een creatieve afwisseling tussen al deze ‘Facebook-verdienmodel-wildgroei’.”

Afbeelding Uit

“100brillen is over het algemeen luchtig, en vaker grappig dan serieus. Dit komt met name door de korte lengte van de stukjes. Een serieus onderwerp heeft vaak meer woorden nodig om goed de diepte in te kunnen gaan. Mijn (kritische) visie op deze maatschappij is meer iets voor een column, maar dan moet ik vierhonderd woorden schrijven en ik weet  niet of ik me zo lang kan concentreren.”

“Zoals gezegd beschrijf ik met 100brillen de wereld door mijn bril. Kleine dingen die mij opvallen in het dagelijkse leven. Door de reacties van lezers ben ik er echter achter gekomen dat veel van deze verhalen heel herkenbaar zijn voor mensen. Daar was ik heel blij mee, vooral omdat het een hele geruststelling is dat ik niet de enige ben die af en toe een beetje wereldvreemd is.”

FAVORIETE BRIL? “‘20’ is de eerste bril die ik ooit schreef en daardoor nog steeds wel een favoriet. ‘Relatief’ (over mijn totaal inconsistente omgang met geld) is een recente populaire bril die ik heel leuk vind. En ‘Mandarijn’ natuurlijk nu het weer herfst is. ‘Het meest bipolaire stukje fruit dat er bestaat.’

‘Ik had laatst weer een netje gekocht. Één grote Russische roulette was het.’

Afbeelding Mandarijn

“Het zou mooi zijn om alle verhalen een keer te bundelen. 100brillen is ideaal om op een plek te leggen waar je kort bent en een paar verhaaltjes leuk zijn.

Een scheurkalender op het toilet bijvoorbeeld. Of zo’n mini flipover die je dan bij Starbucks op de koffietafel neer kan zetten. Dan kan je er bij iedere Frappuccino een paar lezen.”

BALANS & BIER ENZO

“Ik ben een man, dus de beste manier om mijn woningstijl te omschrijven is ‘geen stijl’. Ik ben al even geen student meer, maar mijn kamer bestaat nog steeds voor tachtig procent uit IKEA spullen. Ik heb laatst wel voor het eerst in mijn leven een plant gekocht trouwens. Zo eentje die je bijna nooit water hoeft te geven. Die staat nu in mijn kamer. En ik ben er echt veel blijer mee dan ik van tevoren had gedacht.”

100brillen persfoto I

“Het rare is dat ik eigenlijk altijd op zoek ben naar balans, maar als ik het dan gevonden heb word ik zo onrustig dat ik meestal keihard ga drinken om de verhoudingen weer te herstellen. Die continue battle tussen ritme en feesten lees je volgens mij ook regelmatig terug in mijn verhalen.”

Afbeelding Beslissing

“Mijn Facebook tijdlijn geeft me ongeveer veertig levensmotto’s per dag. Het nadeel daarvan is dat de meeste tegenwoordig een beetje cliché aanvoelen. Ik vond ‘Always be yourself, unless you can be a unicorn. Then always be a unicorn’ altijd heel leuk, maar die is inmiddels een beetje uitgeplayed. Doe maar:

I’m sorry for what I said when I was hungry’,

omdat ie zo herkenbaar is en eigenlijk veel verder gaat dan alleen eten.”


SO cool!! Iedere woensdag staat er een nieuwe 100brillen column op mijn blog SO CEE. 🙂 Kun je er net als ik geen genoeg van krijgen? Volg 100brillen dan ook op Facebook.