Glutenvrij eten lijkt een stijgende en makkelijke trend te zijn die je zo kan volgen maar het leven met een glutenallergie of intolerantie is niet altijd een pretje. Althans, het is natuurlijk maar net hoe je er mee om leert gaan. Het vereist veel kennis van maar ook dagelijks de juiste aandacht voor voeding.

Eindeloos verpakkingen lezen in de supermarkt, vergissen in E-nummers, foute aanduidingen op verpakkingen of ziek worden in een restaurant?

Gelukkig worden de regels steeds strenger waardoor het voor Coeliakie patiënten gemakkelijker wordt om producten te kopen. Maar eerlijk gezegd vond ik dit zonde van mijn tijd en daarnaast zijn glutenvrije producten vaak heel duur en ongezond omdat ze bomvol suikers zitten.SO: GLUTEN?

Wat doen gluten eigenlijk met je lichaam?

Normaliter wordt je heerlijke boterham, pizza of koekje opgenomen door de darmvlokken in je dunne darm. Bij mensen met Coeliakie ontstaan ontstekingsreacties in het slijmvlies van de dunne darm bij het nuttigen van gluten; het eiwit uit deze granen. Het gevolg is dat de vlokken kapot gaan en er enorm pijnlijke en vervelende reacties in het lichaam ontstaan. Deze darmvlokken nemen natuurlijk ook gezonde voedingsstoffen op uit groenten, fruit, noten en vis. Bij een ernstige beschadiging begrijpen jullie nu wel wat er gebeurd…

SO? Precies je raakt uit balans!

Je energielevel daalt, je weerstand verslechterd en dat is balen. Een levenslang glutenvrij dieet is de enige oplossing. Maar het is geen straf, absoluut niet! Ondanks dat ik voorgoed aan deze trend ben gebonden, zou ik graag mensen willen inspireren met een glutenvrij leven. Om ook het tekort aan vitamine D, ijzer, magnesium en vezels aan te vullen ben ik nog bewuster gaan eten. Het heeft mijn leven verrijkt. Dus koken? Ja, graag! Het leven met een glutenallergie maakt je creatief in de keuken, het is super lekker én je voelt je een stuk beter!

Niet voor niets schuiven familie en vrienden graag bij mij aan tafel voor een heerlijke maaltijd. Het geheim? Liefde voor je lichaam en geest, een bourgondische keuken, goed gevulde kruidenlade, vaste prik met je beste vriend(in) naar de zaterdagmarkt, puur eten, geen pakjes, je favoriete Spotify lijst en inspiratie. Oja, én heel veel gezelligheid!


Wil je meer tips over glutenvrij eten, een healhty & sportieve lifestyle? SO CEE brengt je graag (terug) in balans. Lees hier meer over mijn werkwijze, mail naar info@so-cee.com of vul je verzoek in via de contactpagina.