DARMFLORA. Dat klinkt een beetje als een bloemetjes paradijs toch? De flora en …. Maar indien je niet goed voor de bloemetjes zorgt, dan gaan ze … precies! Datzelfde gebeurt er met je darmen. Zorgen voor je darmen is essentieel! Niet alleen om de darmen (en dus je hele lichaam aangezien alles met elkaar in verbinding staat) gezond te houden maar ook…

‘Om die scheetjes van ons wel naar bloemetjes te kunnen laten ruiken.’ 😉

Oké hier komt het. We noemen het darmkanaal verkort GI (gastrointestinal). Het GI kan 97% van onze voeding verteren en absorberen. Een maag-darmkanaal kan zijn aangepast waardoor dit percentage niet haalbaar is. Dit kan o.a. door voedselvergifiting, voedsel intoleranties, Coeliakie (glutenintollerantie/allergie), IBD en de ziekte van Crohn.

Zodra je iets eet, moet het eerst nog langs de cellen in ons maag/darmkanaal. Uiteindelijk na verwerking (meestal in de lever), reizen de voedingscomponenten door de bloedbaan. Daar krijgen zij 3 functies: opslag van energie (voor later gebruik), energie of uitscheiding (je hoopje poep dus ;)).

‘Het verteringssysteem begint bij de mond en eindigt bij de anus. Deze weg is 25 feet lang! Een soort backpackreis door je eigen jungle…’

In je mond malen je tanden dit met wat heerlijk speeksel tot een bolus die daarna door je slokdarm naar de maag gaat. Het doel is om de bolus dus af te breken terwijl de voedingsstoffen worden opgenomen. Deze voedingsstoffen reizen dan door de dunne darm en de entrocytes (cellen in de dunne darm), nemen dit op. Indien je GI is aangetast kunnen de entrocyten de voedingsstoffen niet goed opnemen. Er is niet voldoende tijd om het op te nemen en zo mis je dus een hele boel voedingsstoffen (dat kan dus zelfs indien je super gezond eet maar toch een afwijking hebt!). De gezondheid van je darm is dus essentieel! Vanuit hier reizen de voedingsstoffen door naar de lever. De lever checkt wat ze met de voedingsstoffen wil doen en of ze deze vrij laat in de algemene circulatie.

Oké tot zover dus even een korte update. De volgende keer gaan we verder met de rest van het verterings- en absorptie proces. Nu kunnen jullie lekker gaan genieten van je zaterdag! Onthoud dus dat voeding belangrijk is voor je algehele gezondheid (dus specifiek nu: je darmflora) maar ook je performance! Dus wil jij bepaalde doelen bereiken met sport? Dan is ook het binnenkrijgen van de juiste balans macro- (koolhydraten, vetten en eiwitten) + micronutriënten (vitaminen, mineralen) van zeer groot belang!! Hierover later ook meer.

Nou nu ga ik even mijn flora vullen met gezonde goedjes zodat het ruikt naar …. precies! 😉

Xx SO CEE

SPECIAL THANKS:
FASHION: Bracelet @South Cord Kings / Jacket @Tien Tilburg /
Lingerie @The Sting Network / Nails: VN Nails Tilburg
Photography: @RoyvanderWens / Styling / Model: SO CEE Lifestyle

Bron: Precision Nutrition / The Essentials of Sport and exercise nutrution
By John Berardi, PhD; Ryan Andrews, MS, MA, RD