De meest voorkomende opmerking; ‘Ja maar ik heb zo weinig tijd om in de keuken te staan. En ook zo weinig zin om daar zoveel tijd aan te besteden.’ Het is eerlijk gezegd eerder een excuus want zoveel tijd en energie kost het niet om lekker en gezond te eten. Het is je eigen gedrag goed praten tegenover jezelf zodat je geen schuldgevoel hebt. Het is inderdaad niet zo dat je naar de supermarkt gaat en alles voorverpakt in je mandje kan doen zonder na te denken over hoe lang het houdbaar zou zijn (want dat staat netjes op de verpakking). De markt kost net iets meer tijd maar daarbij ervaar je wel heel veel voordelen zoals:

  1. De heerlijke geur van vers gebrande noten, vis, gebraden kippetjes etc.
  2. Een frisse neus halen en lekker in beweging zijn.
  3. Persoonlijk contact met mensen. Dit betekent wel dat je in plaats van schreeuwerige reclame borden gaat naar schreeuwerige mensen. Nu moet ik zeggen dat ik dat soms kan waarderen maar soms ook denk stop die appel in je …. !! (Daarbij toegeven dat ik inderdaad 16 lijk als ik make-uploos in mijn sportoutfit en met mijn grijs-roze rugzak op de kraam bezoek of juist in mijn rokje met sneakers en te hippe Tilburgse look vergeten groenten ga kopen en onhandig de pastinaak waar ik net niet bij kan probeer te pakken en mijn rokje dus misschien een beetje a.k.a. Bridget Jones wegwaait …  dan begrijp ik het best dat ik vrouwonvriendelijk wordt aangesproken. ;))
  4. Met dat persoonlijke contact ervaar je ook de voordelen van het onderhandelen. En ja dat gaat mij aardig af. Als je vaker komt en een beetje praatjes maakt met de altijd vrolijke mensen, dan krijg je nog wel eens extra voordeel of een 2e gratis. Een soort hamsterweken maar dan verrassend leuk! Of dat door het rokje komt? Uuh het is geen tactiek …
  5. What you see is what you get. Je kan zelf al je tomaten kiezen in plaats van 10 in een pakje waarvan je er eigenlijk maar 2 lekker uit vindt zien. Je kan het fruit zelfs vaak proeven van te voren zodat je thuis niet teleurgesteld bent. Zoals vaak met mandarijnen waarmee je dan dat hele netje in de prullenbak sodemiet…
  6. Vergeten groenten dus? Ja en nog veel meer verse producten waarvan je eigenlijk niet (meer) wist dat ze bestonden. Een walhalla dus als je van koken houdt, wil experimenteren of net als ik coeliakie hebt en daarmee dus enorm fijn om veel te kunnen variëren in je voedingspatroon. Pluspunt daarbij is ook dat ik nu zeker weet wat ik koop en ook niet snel last heb van mijn coeliakie. Puur uit de natuur is dan zo fijn!! Oh en wat dacht je van minder verleidingen op de markt tot het kopen van ongezonde dingen? Ze staan er wel maar ik denk dat het voor mensen toch makkelijker is om het niet te kopen omdat ze het niet zo een, twee, drie in het mandje kunnen stoppen en er veel minder ongezond voedsel keuze is.
  7. Ooooh en ik moet bekennen dat ook voor singles de markt the place to be is! Toch een keer wat anders dan in de kroeg scannen. 😛 ETECTERA. Vullen jullie het lijstje aan?

 

so-cee.lifestyle.blog.recept.gezond.glutenvrij.wok.garnalen.zeekraal.healthy.foodie.5

Netjes van die verpakkingen in de supermarkt dus uhuh …. maar vraag jezelf daarbij ook af hoe gezond het is als iets heel lang houdbaar is (bedenkelijk….) en kijk of even hoeveel toegevoegde troep erin zit. Dat kost je dus eigenlijk meer tijd maar enfin de meesten lezen daaroverheen en gooien het klakkeloos in het mandje.

Prima hoor maar no excuse als je echt gezond en lekker wil eten, dan kan dat gewoon super easy!! Een bezoekje aan de markt is een heerlijk verwen momentje. Want op dat moment haal je een frisse neus en je mag je lichaam als traktatie gaan voeden met gezonde producten, vers van de ….. precies!

Neem nu deze wok van taugé met rode bietjes, garnalen en een home made pesto gemaakt van verse bladspinazie, zeekraal en knoflook. Makkelijker en lekkerder dan dit? Dat is misschien mogelijk maar dat ga ik nog eens uitvinden. 😛

Je maakt in een schaaltje de pesto door 100 gram zeekraal te pureren met 2 handjes bladspinazie, (olijf)olie en een grote verse uitgeperste teen knoflook. Je kan hier makkelijk 2 dagen van eten of met 2 personen. Wok ondertussen de garnalen in olie met wat peper en zeezout. Snijdt per persoon 1 grote rode biet in blokjes. Roerbak dit met de garnalen en 2 handjes taugé p.p. mee. Roer dan de verse pesto erdoorheen en eventueel nog wat extra spinazie. Klaar is de wok!! Je hebt niet eens perse zout nodig aangezien de zeekraal van nature ook al lekker zoutig is. Lekker hé!! SO NO EXCUSE meer please maar wat peper in je ….!! 😉

so-cee.lifestyle.blog.recept.gezond.glutenvrij.wok.garnalen.zeekraal.healthy.foodie.6