ANGST & PANIEK. Het zijn kleine dingen waar iedereen last van heeft (zoals bang zijn voor een nieuwe stap in je leven maken, dat is spannend!) maar ze kunnen ook zo groot en heftig zijn. Zo groot zelf, dat je er geen controle meer over hebt. Dit kan een ieder overkomen.

Angst is een relatief groot begrip en valt dus nog onder te verdelen in verschillende dimensies. Faalangst, bindingsangst, straatvrees, bang om ziek te zijn of zelfs om altijd iets te hebben (Hypochondrie). Bang voor kritiek, voor honden, om te vallen, een depressie met bijkomende schaamte (bang voor onbegrip van je omgeving), angst om dingen fout te doen en ingewortelde angst. Angst die vast zit door een fundamentele gemiste basis. En angsten door enorme heftige gebeurtenissen in je leven die zijn opgeslagen in je zenuwstelsel.

(SPECIAL THANKS: Photo: Roy van der Wens – jewelry YNK Fashion – Bodysuit H&M)

Een ding is zeker. Het is niks om je voor te schamen. Integendeel zelfs! Het kan je leven, lichaam en geest zo beheersen, dat je angst krijgt voor de angst. En dan wanneer die angsten zo groot worden ontstaat er paniek. Een paniekaanval. Nog meer angstig want dit is zo heftig dat vluchten in paniek, de enige optie lijkt te zijn. Maar dat maakt het alleen maar heftiger! Hartkloppingen, verstijven, depressieve angstige gedachten, zweten, trillen …. alles komt voorbij! Soms duurt een paniekaanval maar even maar het kan helaas ook dagen, weken, maanden duren …

Heftig en super eng! Maar weglopen voor je angst, gaat niet helpen. Ook niet door het te ontkennen voor jezelf en je omgeving. Het omarmen en het delen van je angst met jezelf en met de mensen om je heen, gaat je helpen. Want wanneer je liefdevol omgaat met je angst, kun je er beter mee leren omgaan en krijgt het zelfs een plekje in je lichaam. Ben niet boos op jezelf. Leer ervan te houden want eigenlijk is het een teken van je lichaam en geest: dit gevoel in jou heeft liefde, warmte en erkenning nodig. We can beat this!

Ieder stukje wat beter gaat is toch fantastisch? Medicatie is een fijne onderdrukking voor tijdelijke uitkomst maar hoe fijn zou het zijn om dagelijks wat stabieler te kunnen zijn en ook deze heftige tijd door te komen. En de tijden daarna? Hierbij mijn tips:

 •  Onderzoek je angst / paniek wanneer je dit voelt. Loop er dus niet voor weg in een vlucht modus maar ga juist, hoe heftig het ook is, in dat gevoel zitten. Zoek een rustig plekje op en ervaar: Wat voel ik? Waar komt dit vandaan?
 • Ben lief voor jezelf. Het is oké om dit te voelen. Het is toch een emotie die eruit moet. Ben eerlijk naar je gevoel. Het is er nu eenmaal. Wanneer je het erkenning geeft, gaat het ook des te sneller weg. 🙂
 • Het klinkt misschien gek maar knuffel je lichaam en ga aarden. Het liefst buiten in de natuur. Voel je benen, je armen, rol je tong in je mond en voel met je blote voeten en handen de aanraking met de grond, bloemen, planten, bomen…
 • Indien er iemand bij je is, knuffel dan ook vooral diegene en laat diegene je gerust stellen. Liefde en aanraking helpt!
 • Zoek dus mensen op die je lief hebt. Je familie, vrienden … neem mensen in vertrouwen in je gevoel. Ze hoeven je geen oplossing te bieden maar ervoor je zijn is voldoende. Steun, erkenning, troost.
 • Zachte dekentjes zijn fijn. In een foetushouding liggen haalt het kleine kind in je naar boven die aandacht en erkenning nodig heeft. Omarm je innerlijke kind. <3
 • Nogmaals erkenning maakt je rustig door er met liefde naar te kijken. Schrijf voor jezelf op na deze heftige emoties wat je precies ervaarde en waar het vandaan kwam. Door het op te schrijven en tegen jezelf te zeggen dat het oké is.
 • Slaap! Je lichaam heeft rust nodig. Hoeveel? Dat voel jij zelf het beste. Maar slapen helpt.
 • Indien je moet huilen en ook nog de dagen erna? Lekker doen! Dat lucht op. Ook andere emoties als boosheid, woede … gooi het eruit! 🙂
 • Ga lekker sporten. Het liefst in de natuur maar in ieder geval beweeg! Ga wandelen, fietsen, hardlopen, yoga … dingen waarbij jij je lichaam goed kan voelen. En vergeet niet te mediteren. Je gedachten krijgen zo meer ruimte om dingen los te laten. Je krijgt energie en onthoud: beweging is genezing!
 • Probeer positief te denken en voorzichtig aan weer dingen op te pakken. Je hoeft het niet te ontkennen maar er in blijven versterkt het negatieve gevoel. Ontstaat er ruimte voor positieve gedachten? Denk daar dan sterk aan. De wet van aantrekkingskracht kan nu van start gaan! 🙂 Positief denken = positief aantrekken.
 • Heb je even chocolade en sugar rushes nodig om jezelf goed te voelen? Geniet daar dan maar even van. Ben vooral niet boos op jezelf. Er komt wel weer een dag dat je dat je daar geen zin en behoefte aan hebt.
 • Ben trots op jezelf! Jij hebt deze emoties omdat je iets is overkomen en het hebt opgeslagen in je lichaam. Dit moet eruit! Omarm het als een cadeautje dat jij dit nu kunt gaan aanpakken. Wedden dat je er sterker uit gaat komen? En met nog meer liefde naar jezelf en de dingen die je hebt meegemaakt kunt kijken? <3 You are a super hero!!

Wat jij kan doen vanaf het moment dat het iets beter met je gaat? Daar kom ik bij je op terug! Hiervoor heb ik super fijne tips ook qua voeding / lifestyle en op spiritueel gebied, om zelfs te dealen met de meest heftigste angst- en paniekaanvallen.

Je mag mij ook altijd mailen: carmen@so-cee.com voor tips en liefdevolle steun.

Liefs Xx SO CEE