Volgens mij wil niemand vooroordelen hebben over anderen. Toch doen we dat. Iedereen betrapt zichzelf er wel eens op dat we iemand in een hokje plaatsen terwijl we dat niet willen. We leggen linken oftewel we associëren mensen met een bepaald ‘stereotype’.

Een vrouw met kortgeplukt, verward en half geverfd haar, fletse en vrouwronding-onvriendelijke kleding achter een kinderwagen? Een verwaarloosde huismoeder waarvan haar man binnen de kortste keren wegrent. Ja hoor het tag-kaartje hangt eraan….

socee.blog.lifestyleblog.outofideas.2Associatie (verbanden) dat leggen we dus vrijwel direct zodra we iemand zien. Het zijn veelal vooroordelen natuurlijk. Vreselijk vind ik het van mezelf dat ik dit ook wel eens doe. Ik probeer dit écht zo min mogelijk te doen en betrap mezelf er bijna nooit op.Oké dan behalve bij mensen die arrogant op mij overkomen. Hen duw ik vrijwel direct in het hokje: ‘Stop looking like you can shit on me. In the future you should have less wrinckles if you start to laugh more often.’ Echt niet aardig van mezelf nee….

Wat bedacht ik me dus? Ik ga mezelf meer verdiepen in het gedrag van mensen. Want naast associatie bestaat er ook zoiets als dissociatie. Bij dissociatie wil je emotioneel afstand nemen van hetgeen waarmee je jezelf associeert. Zo kan iemand die zichzelf associeert met arrogant zijn, zich hiervan willen dissociëren. SO; goede keus! 😉

socee.blog.lifestyleblog.outofideas.bershka

Om zelfafwijzing te voorkomen en ‘likeable’ te zijn wil je dit gedrag veranderen. Dit noemt men integratie. Iemand wie arrogant is heeft daar een onderliggende ‘reden’ voor. Yeah right?! 😉 Meestal zijn zij zo intelligent dat het een houding is om zichzelf te beschermen en uiten.

‘Aah echt? Zei dat dan meteen want dan mocht je die hoge pet écht wel ophouden hoor. Ik draag liever een beanie waaronder ik mezelf kan verstoppen als ik mezelf geen houding weet te geven.’

Maar vooruit wat ga ik voortaan doen als ik deze afkeurende ’tag’ alweer klaar heb staan? Ik neem voorzichtig een blik en parkeer de tag nog even opzij. En dan ga ik serieus proberen een hele intelligente vraag te stellen! Uuh… Uitdaging nummer 2 want ik lach altijd alles weg. Oh nee hij/zij kijkt nu alsof ik een scheet uit mijn mond laat…
Zou hij/zij mij dan al geassocieerd hebben met domme blondie of giebelgeit? 😉 Achja!! Dan lach ik en dissocieër ik mezelf dus in ieder geval van het gedrag dat ik écht niet bevooroordeeld was. 😛 Hoi, integratie!

socee.blog.lifestyleblog.outofideas.bershka