LICHAAMSTAAL

 

BODYLANGUAGE: Iets dat genoeg is bestudeerd in de Psychologie. We onderscheiden daar eigenlijk twee vormen van communicatie: non verbaal en verbaal (1). De boodschap die je namelijk wilt overbrengen wordt niet alleen bepaald door de woorden die je kiest, maar ook door de manier waarop je lichaam erbij staat wanneer je deze woorden uitspreekt. Het verbale gedeelte is bewust, maar onbewust speelt je lichaam ook een grote rol: als je iemand leuk vindt, bijvoorbeeld, heb je meer de neiging om naar dat persoon toe te leunen, of zijn gezichtsexpressies na te bootsen. Andersom geldt dit natuurlijk ook:

‘Hoe vaak heb je jezelf niet willen wegdraaien van een vervelend persoon, omdat je op die manier het gesprek wilde afkappen?’

so-cee.lifestyle.blog.quote.carmen.heystek.1

Niet alleen speelt je lichaamshouding een rol wanneer je in gesprek bent, maar het bepaald ook voor een groot deel hoe je wordt beoordeeld door andere mensen (2) Hoewel iedereen graag zou willen dat het anders was, bepaald het uiterlijk toch een groot deel van de eerste impressie die je van mensen hebt. Hieruit kunnen ook persoonlijkheid eigenschappen worden ontleend: wanneer je iemand ziet met voorovergebogen schouders, samen met een blik die vooral naar beneden richt, dan zou je die persoon eerder zien als verlegen en introvert, in plaats van dat hij zijn schouders naar achteren zou zetten en zijn borst naar voren zou duwen – dan zou je dat persoon eerder zien als assertief en vol met zelfvertrouwen (3).

Wat veel mensen niet weten is dat houding te trainen is. Houding wordt namelijk bepaald door de spierspanning van verschillende spiergroepen, dat mede wordt bepaald hoe vaak een spier (of spiergroep) wordt gebruikt.

‘Wanneer een spier niet wordt gebruikt, verliest hij zijn sterkte en wordt zijn taak (wanneer hij uiteindelijk wel nodig is), overgenomen door de omliggende spieren. Dit kan zorgen voor een disbalans in het lichaam.’Dit kan bepaalde houdingsproblemen veroorzaken: hangende schouders bijvoorbeeld, wordt bepaald door gespannen borstspieren samen met slappe rugspieren wie niet de kracht hebben om de borstspier naar achteren te trekken. Het verlossen van de borstspier spanning (door middel van stretches) en het trainen van de rugspieren kan iemand een meer open uitstraling geven, samen met het beeld van zelfverzekerdheid.

Krachttraining kan hier een perfecte uitkomst voor bieden, omdat dit de mogelijkheid geeft om specifiek op bepaalde spiergroepen te trainen, zodat dit soort disbalansen opgelost kunnen worden. Niet alleen de spier kan getraind worden maar ook de samenhang en samenwerking tussen verschillende spieren. Dit kan niet alleen de uitstraling ervan veranderen, maar ook de manier waarop er in het geheel naar het lichaam wordt gekeken. Een gebalanceerd en getraind lichaam wordt eerder positief en aantrekkelijk beoordeeld. Trainen heeft dus niet alleen een fysieke en fysiologische waarde, maar ook een sociale en psychosociale kant, die niet vergeten dient te worden.

Groetjes, Psychopositivo Roel Smolders

Bronnen:

  • Jones, S.E. & Curtis, D.L (2002). “Research on the relationship between verbal and nonverbal communication: Emerging integrations.” Journal of Communications, 52.3, 499-521.
  • Isbister, K. & Nass, C. (2000). Consistency of personality in interactive characters: verbal cues, non-verbal cues and characteristics. International Journal of Human-Computer Studies, 53(2), 251-267.
  • Ball, G. & Breese, J. (2000). Relating personality and behavior: posture and gestures. Affective interactions, 196-203. Springer Berlin Heidelberg.
  • Auteur: Psychopositivo Roel Smolders