Ontbijt trends zie je steeds meer voorbij komen zoals de kleurrijke smoothie bowls en; ’the overnight oats’. Met Coeliakie vond ik het lastig om soms in die trends mee te gaan met name als je alles vanuit de natuur wil eten. Deze heerlijke biologische glutenvrije havermout van Leev (verkrijgbaar bij Jumbo) ontdekte ik enkele jaren geleden. Sindsdien maak ik veel ontbijtjes en baksels met deze gezonde natuur bron.

Dit ontbijtje past perfect bij mijn ‘Intermittent Fasting’ periode. Geïnspireerd door het onlangs gelanceerde ‘De Vastenmethode’ boek van Dr. Ludidi, probeer ik dit graag als Voedingsdeskundige, Lifestyle Coach en Energetisch Healer uit. Niet per definitie met als doel op afvallen en een verlaging van het vetpercentage (wat uiteraard een fijne bijkomstigheid kan zijn), maar met een focus op: gezondheidsbevordering en het tegengaan van veroudering.

Daarnaast wil ik kijken wat dit voor het energetische (aura) lichaam betekent. Persoonlijk ben ik al fan van enkele malen per jaar detoxen omdat dit je immuunsysteem een enorme boost en reiniging geeft. Nu ben ik natuurlijk ook erg benieuwd naar onderbroken vasten. Dit wil ik ontdekken: ‘Hoe beïnvloedt/bevordert vasten persoonlijke healings? Bevordert het de persoonlijke groei met het loslaten van blokkades? Wat doet vasten met ons chakra systeem?’ ‘En wat eet ik tijdens een Vasten & Healing periode?’ Practise what you … ;-). Precies dat! Hoe meer ik zelf uitprobeer, des te meer ik een goed advies kan geven aan mijn cliënten. Uiteraard zal ik jullie informeren over mijn bevindingen.

Gedurende 8 weken eet ik tussen 11:00 en 19:00 met bij uitzondering een afwijking naar iets later. Dat betekent dat ik gedurende 16 uur niet eet en in de 8 uur wel eet. Het voelde voor mij als een makkelijke stap omdat ik al heel bewust en gezond eet en beweeg. Luisteren naar de signalen van je lichaam is ontzettend belangrijk!

De verandering betreft met name: het tijdsraam waarin ik wel en niet eet. Ik sport in de vroege ochtend om 07:00 uur en dat betekent dat ik nu aan het einde van de ochtend pas eet. Ik merk hier zelf het voordeel van dat mijn buik rustig blijft in de vasten periode en ik gedurende de dag minder honger heb. De maaltijden die ik eet maak ik bewust voedzamer, met veel diverse smaken en structuren waardoor ik ook meer gefaseerd (minder tussendoortjes) eet. Ook al waren de tussendoortjes die ik tot mij nam vooral gezond, ik merk hierdoor meer rust in mijn lichaam. Het honger gevoel valt ondanks het sporten reuze mee. Ook het langzamer eten werkt goed om je verzadigd te voelen. Je gaat steeds meer rustig en ‘mindfull eten’.

Voordat ik deze week startte met het vasten kreeg ik tijdens de Paasdagen veel last van mijn buik. Hoe leuk het ook lijkt om zelfs iets kleins mee te eten met anderen (met name bewerkt eten, zonder gluten en lactose want dat is geen optie maar de suikers, additieven etc.), mijn lichaam reageert daar enorm heftig op. Normaliter doe ik dit dus ook niet omdat ik weet dat ik hier last van krijg. Dankzij het gezonde eten en het onderbroken vasten is het gelukkig weer rustig geworden! 🙂

Enfin, ik hou jullie op de hoogte van mijn bevindingen! 🙂 Hierbij het recept voor deze heerlijke hippe ‘overnight coconut oats’.
> Week 3 hand kommetjes biologische glutenvrije havermout in biologische kokosmelk (b.v. merk: Alpro). Vul je bowl totdat de havermout ‘net niet meer zichtbaar is’.
> Voeg daaraan toe: 2 el lijnzaad, 1/2 el honing, 1 el kokosrasp. ( Ik gebruik alles biologisch)
> Roer dit papje door elkaar en zet 1 nachtje of ten minste 3,5 uur in de koelkast.
> Topping: blauwe bessen, pijnboompitjes en carobe poeder. Carobe is een heerlijk alternatief voor cacao. Gezond, makkelijk en lekker!

Oja, en vergeet niet het boek van Dr. Ludidi te bestellen. Klik hier. Het is echt een aanrader, eye-opener en cadeautje voor jezelf! 🙂 Eet smakelijk! Xx SO CEE