Nog een maand en dan is het weer tijd voor de Sinterkerst dagen. De lieve goede Sint zal met zijn heerlijke pepernoten, gevulde speculaas, chocoladeletters en marsepein, ons allen verblijden. Daarna komt er nog een man met zijn witte baard, rendieren en slee. Samen met onze geliefden vieren we een mooie afsluiting van het jaar. Hoe doen we dat? Met name met heel veel lekker eten!

Omdat al deze snoep traktaties een behoorlijk suikergehalte hebben en niet allemaal gluten- en lactosevrij verkrijgbaar zijn, bedacht ik een vrije-van Sinterkerst cake! Door de koek-achtige geuren van de Sint en de warmte van de kerst toe te voegen, ontstond deze smaakvolle creatie. Deze glutenvrije Piet heeft er als topping een zoete limoen cashew creme bij bedacht. Dit zodat je optimaal van deze gezonde snack kan smullen! Geniet van dit heerlijke lekkernij en maak mij blij door jullie creaties toe te sturen. Volg mij via Instagram: @soceelifestyle voor meer Sinterkerst en healthy good food inspiratie. Liefs, Xx SO CEE

HET RECEPT

Ingrediënten voor de cake: 1/3e kleine pompoen (bio), 100 gram amandelmeel (biologisch), 2 biologische eieren, 2 x hand kokosvlokken (bio), 2 x hand noten naar keuze,  1 x hand pompoenpitten, 1 x hand rozijnen, 1 tl baking soda, 1/2 vanille stokje, 3 el kokosolie, 3 tl kaneel, 3 tl speculaas en koekkruiden (glutenvrij!) en 2 tl fijngemalen kruidnagel.

  • Snij de pompoen in 3 parten. Verwijder van 1 part de pitten en snij dit part daarna in blokjes. Gelieve niet de schil te verwijderen! Hierin zitten de meeste voedingsstoffen en smaak sensaties verborgen. 🙂 (Je kan van de overige 2 parten bijvoorbeeld een lekkere pompoen hummus maken!)
  • Zet een pan water op het vuur. Voeg indien het water kookt, de pompoenblokjes toe en laat het koken tot ze beetgaar zijn. (maximaal 10 minuten) Laat dit even afkoelen.
  • Voeg daarna in een beslagkom de pompoenblokjes, het amandelmeel, 3 el gesmolten kokosolie, 1tl baking soda, eieren, het vanille stokje en de kruiden toe.
  • Mix dit tot er een glad deeg ontstaat. >> Lees verder onder de foto.
  • Dan komt de 1e check. Proef of de cake al op de juiste smaak is! Zo niet? Voeg dan nog extra kruiden toe. Mocht je het niet zoet genoeg vinden, voeg dan biologische Honing of dadelstroop toe.
  • Voeg daarna de noten, rozijnen, pompoenpitten en kokosvlokken toe. Roer dit met een spatel door het beslag. Persoonlijk gebruik ik het liefste gebroken walnoten, bruine amandelen en paranoten. Je kan ook een studentenhaver mix kiezen zonder pinda’s.
  • Gebruik een cakevorm naar keuze en bekleed deze met bakpapier. Voeg het beslag toe en bak de cake in +- 24 minuten op 180 graden gaar.
  • Het huis zal heerlijk ruiken! Laat de cake afkoelen en bewaar dit tot het moment suprême in de koelkast. Tot 3 dagen na het bakken is de cake nog zeer smaakvol; indien je het goed bewaard.

Voor de topping: Laat 100 gram biologische cashewnoten minimaal 2 uur weken in lauwwarm water totdat ze zacht worden. Giet de noten daarna af. Pureer dit met een staafmixer tezamen met 1/2 tot 1 uitgeknepen limoen (naar eigen smaak) en 2 el ongezoete soja proteïne of yoghurt. Pureer totdat er een smeuïge massa ontstaat. Het lijkt een beetje op de topping van een carrot cake! Maar dan uiteraard zonder gluten, lactose en suiker. Serveer de cake op een mooi plateau met extra kokosvlokken als witte Kerst versiering. 🙂

Happy Sinterkerst bak plezier to you!