THEELEUTEN! Ja dat zijn wij Hollanders echt. Nouja eigenlijk komt het in elk land en elke cultuur terug. Turkse appel thee is immers ook ontzettend bekend maar wat dacht je van Azië?Hollands blauw servies is niks zonder thee. Een bezoekje aan je familie of vrienden gaat ook vaak gepaard met thee. Koekje erbij? Of met een kleedje en goed boek op de bank tijdens deze koude dagen. Heerlijk! I love tea! Mijn favoriete smaken? Kruiden thee zoals Chai, Steranijs, Venkel, Herfst of Winter smaakjes, Aloë Vera, Groene en nog meer natuurlijke thee. Althans ik dacht dat het natuurlijk was …

Totdat ik op bezoek mocht komen bij Bas en Ilona van Essentials Tea. Een theeproeverij en cursus over thee? Ik ben erbij. Tea time for me YEAH! Nadat ik een heerlijke voetreflexmassage heb gehad van Ilona (lees hier het mega interessante artikel over mijn ervaring en de theorie!) mocht ik ontspannen met thee in haar puurste vorm. SO want ja zoals jullie weten ben ik een echte health en foodie freak. Maar dat thee uit een zakje helemaal niet zo gezond is dat wist ik zelfs niet.

Essentials-Tea_Ilona-Bas_so-cee (2)

Deze bijzondere avond is mij zo sterk bijgebleven. Niet alleen de warme en open ontvangst van dit gastvrije koppel maar ook het ontzettend sterke verhaal achter dit concept en de heerlijke smaken pure thee waarbij ik weg droom naar een ver Azië. SO CEE is overtuigd en geloofd dat dit écht de toekomst heeft.

Alleen in de supermarkt kun je er al niet omheen. Hoeveel verschillende merken en smaken thee zijn er? MY GOD! Want bij de ene supermarkt verkopen ze weer een heel ander assortiment dan bij de ander.

Het thee-kookpunt stijgt mij naar mijn hoofd als ik langs die volle schappen loop en wordt belaagd door roodschreeuwerige ‘koop-mij-ik-ben-het-lekkerst-en-voordeligst’ acties.

Persoonlijk kun je mij echt gek maken in een supermarkt. Al die keuzes geven mij stress. Overprikkeld omdat ik al zo druk ben in mijn hoofd. Een bewuste keuze om dus niet dat soort plekken, laat staan XXL locaties op te zoeken. Geef mij maar de markt, plaatselijke groentenboer, kruidenvrouwtje of een product kenner zoals Bas van Essentials Tea. Because he knows the essential …

Essentials-Tea_Tea-Drying_So-Cee (2)

BAS: ‘Als eerste; iets wat veel mensen niet weten ondanks dat de gemiddelde Nederlander 1 a 2 koppen thee per dag drinkt is dat thee maar van 1 plant komt namelijk; de Camelia Sinensis. Of het nu zwarte, groene, witte, gele, Oolong of Pu’er thee is, het wordt allemaal gemaakt met het blad van één en hetzelfde plantje. Alleen de manier van verwerken is verschillend en zorgt voor de verschillende thee soorten. Een veel voorkomend misverstand is, dat alle dranken welke gemaakt worden van kruiden, planten, wortels, bloemen of specerijen, thee genoemd worden. Het is officieel namelijk geen thee, maar een kruidendrank (ook wel infusie genoemd). Onderstaande informatie gaat alleen over thee en niet over infusies.

Hoewel thee in Nederland misschien niet de populairste drank is, is thee wel de meest gedronken drank ter wereld op water na. Thee bestaat al duizenden jaren en komt van oorsprong uit China. De provincie Yunnan om precies te zijn. Dit is de grootste en meest zuid-westelijke provincie van China. Alle soorten thee ter wereld vinden hun oorsprong daar. Thee cultuur in China is heel anders dan de Europese of Nederlandse. In China wordt de thee eigenlijk alleen puur gedronken. Dus zonder toevoegingen. Daarvoor worden vooral zogenaamde whole leaf of full leaf tea’s gebruikt. Vaak wordt deze opgeschonken in een theepot of gaiwan, waarbij de thee een aantal keer wordt opgegoten.

Essentials-Tea_Dragon-Pearls_So-Cee (2)

Thee is buiten een lekker drankje dus ook nog eens een heel economisch drankje. Zelfs indien je dure thee hebt (duurdere theeën zijn namelijk vaak van hogere kwaliteit dus kun je er meer thee van zetten in veel gevallen). Hoe hoger de kwaliteit thee, hoe vaker je hem op kunt schenken en er thee van kunt trekken. Bij goede theeën kan dit wel 5 tot 6 keer. Dat lukt je niet met thee uit een zakje. Wat je ook vaak in China ziet zijn bekers met losse thee welke continu worden opgegoten met heet water. Persoonlijk ben ik hier niet zo’n liefhebber van, aangezien je continu de bladeren uit je mond moet lopen vissen, maar daar zie je het overal.

Ik had het zojuist al even over thee van hele bladeren. Deze thee is in Nederland relatief moeilijk te krijgen. De meeste zaken waar thee wordt verkocht bieden theeën aan met vooral gebroken blaadjes. Niet dat hier iets mis mee is (en in veel gevallen is het al beter dan thee uit een zakje), maar het is geen top kwaliteit zoals je dat in China of andere plekken in Azië ziet. Geen kwaad woord over iedere theeverkoper die probeert de consument betere thee te laten ervaren, maar de standaard is hier in NL relatief laag te noemen.

In Nederland draait het vaak om prijs en is de kwaliteit secundair. Vaak zijn de leveranciers van deze verkopers grote thee importeurs. Dit geld echt niet voor ieder merk, winkel of horeca-zaak in Nederland, maar het is wel goed zoeken om echt goede kwaliteit te vinden. Om die reden hebben wij dan ook besloten zelf naar de oorsprong te gaan om het water zo dicht mogelijk bij de bron te halen. Je moet goed zoeken en er wat voor over hebben, maar indien je goed je best doet en bereid bent net dat beetje extra te geven dan vind je die juiste theeboer die biologisch en duurzaam produceert met heerlijke unieke smaken.

Essentials-Tea_Dragon-Pearls-Unrolled_So-Cee (2)

Maar waarom is deze whole leaf tea nu beter dan gebroken thee blaadjes of stof (ook wel dust genoemd… dit is wat vaak in je theezakjes gaat)? Eerst even een paar misverstanden uit de wereld helpen. Niet alle thee uit zakjes is slechte thee. Het is nog altijd beter om theezakjes van thee van hoge kwaliteit te drinken, dan full leaf tea van lage kwaliteit thee. Er zijn echt zeker merken te vinden welke hogere kwaliteit thee in zakjes verkoopt. Meestal zijn dit piramide-zakjes waarbij je de thee beter kunt zien. Het gaat dan om zakjes met gebroken blaadjes vaak.

Het probleem begint echter vaak bij het feit dat er veel toevoegingen aan de thee worden gedaan. In Nederland zijn we gewend aan smaakjes thee. Veel van die smaakjes zijn niet natuurlijk. Het heeft geen zin om bijvoorbeeld stukjes gedroogde sinaasappel aan je thee toe te voegen. Daar krijg je geen sinaasappel thee van (althans niet de sinaasappel thee die je zou verwachten). Vaak wordt dit soort producten ook bij losse thee toegevoegd puur voor het esthetische aspect. Om die smaak wel te verkrijgen worden er aroma’s aan thee toegevoegd. Er zijn verschillende soorten aroma’s, waarbij de goedkoopste synthetisch zijn geproduceerd. Deze aroma’s worden meestal toegevoegd aan de thee die je in de supermarkten vindt. De prijs moet immers zo laag mogelijk blijven.

Een goed voorbeeld hiervan is Earl Grey. Een van de meest gedronken theesoorten ter wereld. Earl Grey is meestal een samenstelling van een 2 zwarte thee soorten (Assaam en Darjeeling) met daaraan bergamot-olie toegevoegd (bergamot is een soort citrusvrucht die tussen een limoen en een sinaasappel inzit).

Er is een romantische versie van het verhaal over hoe Earl Grey thee is ontstaan. Kapitein Earl Grey was een wereldreiziger welke de wereldzeeën bevoer en van de plekken die hij aandeed verschillende theeën meebracht.

Het is echter waarschijnlijker dat deze thee niet heel erg lekker was en daarom gemixt werd en er bergamot-olie aan werd toegevoegd. Dat is in essentie wat er ook in de supermarkt gebeurd. De thee is kwalitatief in veel gevallen zo laag dat er van alles aan moet worden toegevoegd om de smaak te maskeren. Hier komt in veel gevallen tevens een ander bekend verhaal terug, over dat de thee in zakjes het afval van de thee zou zijn. Helaas is dat vaak ook de waarheid (maar dus niet altijd). Ik heb het met eigen ogen gezien.

so-cee.blog.essentialtea.glutenvrij

Wanneer thee wordt geproduceerd wordt deze nadat de thee klaar is gesorteerd. Dit gebeurd bij goede thee farms met de hand. De goede blaadjes worden gescheiden van de takjes en andere zaken. Dit afval wordt vervolgens op de grond op een hoop gegooid en gaat door een maal machine, waarna het vervolgens in grote zakken gaat en wordt verkocht als dust om in zakjes te doen. Gelukkig is de thee welke je koopt in speciaalzaken veel beter van kwaliteit. Ook de aroma’s die daar toe worden gevoegd zijn vaak op natuurlijke basis. Aan het einde zal ik een puntsgewijze opsomming maken waarom je bepaalde zaken wel of niet graag zou moeten drinken als het om thee gaat.

Bij deze ook een link naar een wikipedia pagina waar je wat meer algemene informatie kunt vinden over hoe de grading trap verloopt van verschillende kwaliteiten thee. Houd hierbij rekening dat dit een algemene opzet is en niet in ieder land van herkomst hetzelfde systeem wordt gehanteerd. https://en.wikipedia.org/wiki/Tea_leaf_grading

Houd er tevens rekening mee dat er veel meer aspecten zijn die bepalen of een thee van goede kwaliteit is. Zo zijn terroir (de grond), klimaat, tempratuur, tijd van de pluk, de hoogte waar de plant groeit, het soort theeplant, het gebruik van wel of geen kunstmest en pesticide, de thee meester die de thee vervaardigd, et cetera allemaal aspecten die bepalen wat de kwaliteit van de thee is.

Zoals je ziet heeft thee dus ongelofelijk veel overeenkomsten met wijn en het maken van wijn. Thee wordt soms dan ook wel de nieuwe wijn genoemd. Ook het proeven van thee gebeurd op dezelfde manier. Wijnliefhebbers die houden van experimenteren houden zouden dus zeker hun hart ook met thee op kunnen halen… en het is nog gezonder ook 😉

DSC_0321

Als laatste, maar zeker niet het minst belangrijke aspect van thee is dat het een aantal gezondheidsvoordelen met zich meebrengt. Thee is daarom sinds kort door de gezondheidsraad toegevoegd aan De Richtlijn Goede Voeding (http://www.gezondheidsraad.nl/nl/taak-werkwijze/werkterrein/gezonde-voeding/richtlijnen-goede-voeding-2015). Het gaat hierbij dan alleen om groene en zwarte thee. Aangeraden wordt 3 tot 5 koppen per dag te drinken. De reden hiervoor is dat thee vol polyfenolen (https://nl.wikipedia.org/wiki/Catechine) zit (een soort anti-oxidanten). Uit onderzoek is bewezen dat dit de kans op coronaire hartziekten, beroertes en diabetes mellitus type 2 verlaagd. Het is tevens goed tegen een hoge bloeddruk. Over verdere positieve bijwerkingen doen zij geen uitspraak omdat het niet genoeg bewezen wordt geacht. In het kort:

  • Hoog in anti-oxidanten
  • Verlaagd de kans op coronaire hartziekten (10%)
  • Verlaagd de kans op beroertes (10%)
  • verlaagd de kans op diabetes mellitus type 2 (15%)
  • verlaagd de bloeddruk

DSC_0311Waarom full leaf tea vaak beter is:

  • thee in zakjes is vaak van matige kwaliteit.
  • de kwaliteit van full leaf tea is vaak veel hoger en smaakt daarom vele malen beter.
  • aan veel thee in zakjes (maar ook aan gebroken losse thee) worden vaak aroma’s toegevoegd. Je weet dus niet precies wat je drinkt.
  • je weet vaak niet hoe oud de thee is die in je zakje zit. Ook dit wordt vaak gemaskeerd door aroma’s.
  • omdat de thee oud kan zijn zitten er minder werkzame stoffen in die een positieve werking hebben op de gezondheid.
  • de werkzame stoffen in full leaf tea zijn hoger. De elementen zorgen voor een sneller verval van anti-oxidanten. Deze zitten in een volledig blad beter opgesloten.
  • de thee getrokken van full leaf tea is vaak veel minder bitter.
  • omdat de thee niet opgesloten zit in een zakje kan losse thee beter zijn werkzame stoffen en smaken afgeven.
  • het presenteert mooier.
  • buiten de thee kun je ook aan de blaadjes ruiken, welke een vele sterkere geur afgeven. Een sterkere beleving dus.
  • van een goede kwaliteit thee kun je wel 4 tot 6 keer thee trekken (indien je het niet laat opdrogen).

DSC_0318

Waar je eens even bij stil zou moeten staan:

  • Veel mensen denken dat losse thee moeilijk is, dat is het niet. Met een zeefje, thee-ei of filterzakje zet je een kop in no-time.
  • Veel mensen denken dat losse thee duur is. Ook dat is een misvatting. Doordat de kwaliteit hoger is kun je er vaker thee van zetten. Daarnaast zit in een verpakking van 50gr (wat redelijk standaard is) zo’n 35 tot 40 koppen. Dat is dus 2 keer zo veel als in een doos met zakjes. Daarnaast kost je kop koffie vaak meer.
  • Wordt het niet eens tijd je wat meer te verdiepen in het product dat je bijna dagelijks drinkt?
  • Waarom zou je niet wat meer experimenteren? Dat doen de meeste mensen met koffie, wijn en bier per slot van rekening ook. Maak je dagelijkse kop thee eens wat spannender.
  • Iedereen die ik onze losse thee laat proeven (zelfs al zijn het willekeurige samples van andere leveranciers) zegt na een tea tasting verrast te zijn over hoe anders goede thee smaakt dan ze ooit hadden verwacht. Tevens kunnen ze niet geloven dat ze al die tijd thee uit een zakje van de supermarkt hebben gedronken.
  • Zorg dat je thee biologisch is. Dan weet je zeker dat er geen stoffen in je thee zitten die de smaak van de thee negatief beïnvloeden, maar belangrijker nog je gezondheid.

DSC_0313

Als laatste opmerking… Bovenal draait het natuurlijk altijd om de geur en smaak waar je zelf van houdt. Probeer dus te onderzoeken welke thee je lekker vindt. Er zijn meer soorten thee dan je ooit voor mogelijk had gehouden. Zorg wel dat je je thee op de juiste manier zet. In veel gevallen kun je bijvoorbeeld beter geen kokend water toevoegen. Hierdoor verbrandt de thee namelijk en wordt groene thee bijvoorbeeld veel bitterder van smaak. 85 tot 90 graden is goed voor groene thee. Zwarte thee mag je wel met 100 graden zetten.

SO thanks Bas!! Wauw dit is toch super interessant? Waarschijnlijk zitten jullie dit ook op het puntje van je stoel te lezen onder het genot van een bakkie. Ik was zo gelukkig dat ik dit met eigen ogen mocht zien en meemaken. De smaak is oprecht zo anders van deze vers geplukte thee en ook de bladeren kun je niet vergelijken met het ‘afval’ uit de zakjes. Bizar! Al helemaal om te lezen hoeveel suikers erin zitten. Dus ook voor jullie niet getreurd want Bas en Ilona organiseren op 12 maart in Goirle en op 31 maart, 2 en 3 april in het Parktheater in Eindhoven theeproeverij sessies waar jij bij kan zijn. Ik zeg zeker doen! Interesse? Meld je dan aan via deze link.

Enjoy your cup op tea. Choose the better way. Make it essential! Live your life healthy.

XX SO CEE